Naudotos knygos: gausybės pasaulio pasakojimų antrą kartą

Ankstyvoji anglų literatūra turi gilias šaknis, besiribojančias šimtmečiais. Angliškos knygos atspindi ne tik šios kalbos raidą, bet ir visą kultūrinį paveldą, visuomenės pokyčius ir individualių autorių įnašus. Šiame straipsnyje apžvelgsime kelias išskirtines anglų literatūros epochas ir pažymėsime keletą įžymybių kūrinių kiekvienoje iš jų.

Viduramžiai: Chaucerio “Kanterberio pasakojimai”

Angliškos literatūros istorija prasideda viduramžiais, o vienas iš ryškiausių šio laikotarpio kūrinių yra Džeoffreja Chaucerio “Kanterberio pasakojimai”. Tai epinis eilėraštis, kuriame keletas įvairaus socialinio statuso žmonių pasakoja savo istorijas, keliaudami į Šventąją Roterdamą. Šis veikalas nuostabiai atspindi viduramžių visuomenės įvairovę ir yra vertinamas dėl savo humoristinio ir sarkastiško tono. https://knygospigiau.lt/zanras/knygos-anglu-kalba/

Renesansas: Šekspyro “Hamletas”

Renesansas atnešė su savimi naujus idėjų ir meno formų vėjus. Vienas iš didžiausių to meto dramaturgų yra Williamas Šekspyras. Jo tragedija “Hamletas” laikoma vienu iš geriausių anglų kalba parašytų dramų. Ši drama tyrinėja žmogaus psichologiją, moralės dilemas ir vadinama vienu iš Šekspyro didžiausių kūrinių.

XVIII a.: Defo “Robinzonas Krūzas”

XVIII a. buvo žymus laikotarpis anglų literatūroje. Danielis Defo yra vienas iš to meto autorių, kuris sukūrė romaną “Robinzonas Krūzas”. Tai nuotykių romanas apie vienintelį išgyventoją nuo potvynio nukritusioje saloje. Knyga ne tik patraukė skaitytojus dėl nuotykių ir įtempto siužeto, bet ir užkonservavo daug gilesnių svarstymų apie žmogaus prigimtį ir izoliaciją. https://knygospigiau.lt/zanras/naudotos-knygos-anglu-kalba/

XIX a.: Dikensas “Oliveras Tvistas”

XIX amžius žymėjo didelę socialinę permainą, ir anglų literatūra nebuvo išimtis. Šio laikotarpio rašytojas Charlesas Dickensas įkūnijo socialinės kritikos galią. Jo romanas “Oliveras Tvistas” atskleidžia klaidingąją išaugusio vaiko pasaulėvaizdį ir aptinka daugelį socialinių neteisybių.

XX a.: Orvelas “1984”

XX a. sukūrė ne tik technologinės revoliucijos, bet ir politinės įtampos laikotarpį. George’as Orwellas savo romanu “1984” kuria totalitarinį pasaulį, kuriame vyrauja valstybės kontrolė ir nuolatinis žmonių stebėjimas. Šis klasikinis kūrinys išlieka aktualus ir šiandien, skatinantis mąstyti apie asmeninę laisvę ir galios atidavimą.

Šiuolaikinė anglų literatūra: Rowling “Haris Poteris”

Šiuolaikinė anglų literatūra gali pasigirti J.K. Rowling ir jos “Haris Poteris” serija. Tai magiškas pasaulis, kuris sužavėjo tiek jaunus, tiek suaugusius skaitytojus. Rowling ne tik iškėlė fantastinės literatūros standartus, bet ir palietė klausimus apie draugystę, tapatumą ir veiksmingumo svarbą.

Angliškos knygos atspindi įvairias istorines, socialines ir kultūrines permainas, būdamos svarbiais kultūros liudijimais. Jos ne tik maloniai praleidžia laiką, bet ir suteikia galimybę suprasti pasaulį per skirtingus laikotarpius ir perspektyvas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *